Kuopion Luisteluseura ry

Historia

Yli sata vuotta!

Kuopiossa on harrastettu luistelua jo 1800- luvun puolivälistä lähtien. Kuopion Luisteluseuran varsinaisen yhtäjaksoisen toiminnan katsotaan alkaneen vuonna 1900. Seuran tehtävänä oli vuoteen 1968 saakka luisteluradan ylläpitäminen ja hoitaminen, sekä innostuksen herättäminen luistelu-urheiluun. Vähitellen pikaluistelusta muodostui kilpaurheilulaji, jossa seuralla on ollut varsin nimekkäitä jäseniä. Taitoluisteluharrastus heräsi vasta 1940- luvulla.

Kuopion Luisteluseuran merkitys kuopiolaiselle nuorisolle monien sukupolvien aikana vuodesta 1900 vuoteen 1968 on ollut hyvin suuri. Noina vuosikymmeninä nuorison kohtauspaikka talvella oli luistinrata. Siellä sai päivällä pelata jääpalloa, iltaisin kohdata tovereita, olla ”pelisillä”, kuunnella musiikkia sekä osallistua seuran järjestämiin tilaisuuksiin kuten rusetti-iltoihin ja naamiaisiin. Pika- ja kaunoluistelukilpailut sekä näytökset olivat talven suuria tapahtumia. Alkuvuosikymmeninä torvisoittokunta soitti 2-3 kertaa viikossa puhallinmusiikkia, kunnes vuonna 1931 hankittiin seuralle oma äänilevylaite ja viihdemusiikkia yleisön iloksi. Valsseja kaunoluistelijoille ja marsseja pikaluistelijoille. Vuonna 1957 seuramme pääsi valioluokkaan ollen jopa kolmanneksi paras luistelu-urheiluseura.

Rata Kuopiossa oli aluksi satamassa tai Kuopionlahden jäällä. Linnanlahden kentälle luistelurata valmistettiin ensimmäisen kerran 1936, josta saakka ”Linuri” on talvisin toiminut luisteluratana. KuLS:n hoidossa se oli vuoteen 1968.

Taitoluistelu

Vuosisadan alkupuolella ei täällä vielä ollut varsinaisesti taitoluistelua, mutta luistelua musiikin tahdissa harjoitettiin luisteluradalla. Vain muutamilla luistelijoilla oli kaunoluistimet. Heistä manittakoon Sylvi Antman, palomestarin tytär, joka oli aikansa tyttöjen ihanne kauniine luistelupukuineen ja
taitavine kaarineen. Vuonna 1924 oli ensimmäinen kaunoluistelunäytös pikaluistelukilpailujen yhteydessä. Seuraavana vuonna järjestettiin ensimmäinen kaunoluistelukurssi, johon osallistui toistakymmentä tyttöä. Tämä kurssi ei vielä herättänyt luisteluinnostusta Kuopiossa.

Varsinaisen sysäyksen taitoluistelu harrastukseen antoi keväällä 1938 järjestetty kurssi, jolla oli runsaasti osanottajia. Näytöksiä järjestettiin talvisotavuotta lukuunottamatta useita joka talvi. Vuonna 1941 oli ensimmäiset KuLS:n jäsentenväliset kilpailut sekä näytös seuran omin voimin.

Vuonna 1960 KuLS järjesti 60- vuotisjuhlakilpailuna kaunoluistelun SM-kilpailut. Oman seuran Kaarina Kukkonen voitti Suomen mestaruuden ja hänet kruunattiin ”Jääkuningattareksi”. Lukuisia SM- mitaleja voitettiin myös pariluistelussa ja miesten kilpailussa 1960- luvulla. Pekka Leskinen, paras suomalainen miesluistelija on myös Kuopiosta lähtöisin.

Pikaluistelu

Sanomalehtitietojen perusteella ensimmäiset pikaluistelukilpailut pidettiin Kuopiossa jo vuonna 1904. Alkuaikoina KuLS:n toiminta keskittyi kuitenkin luisteluradan hoitamiseen, joten varsinainen kilpailutoiminta seuran puitteissa alkoi vasta 1922 järjestetyillä piirimestaruuskilpailuilla. Jo vuonna 1924 olivat Suomen mestaruuskilpailut Kuopiossa. Näin siis käynnistyi voimakas pikaluistelutoiminta, jota myös osaltaan auttoi Claes Thunbergin vierailu Kuopiossa joulukuussa 1924.

1920- ja 1930- luvuilla saatiin Kuopioon useita SM-mitaleja ja vuonna 1939 alkoi Eevi Huttusen huikaiseva luistelu-ura. Ensimmäisen SM-kultansa hän sai vuonna 1948 ja oli siitä lähtien maamme paras naispikaluistelija. Saavutuksista mainittakoon MM-kultaa vuonna 1951, 5000 metrin maailmanennätys vuonna 1953, olympiapronssia 3000 metrillä 1960 ja suomenmestaruuksia 10 kappaletta.

Pikaluistelu ja maratonluistelu ovat olleet menestyksekkäitä Kuopiossa myöhemminkin. Lukuisia Suomen mestaruuksia on saavutettu ja jopa olympiaedustajia on kuulunut KuLS:aan. Pienen notkahduksen jälkeen Jäämaratonin (nykyisen Finland Ice Marathonin) ansiosta pikaluistelu nousi jälleen jaloilleen. Mm. talvi 1989-90 huipentui 21 kultamitaliin.